Færgestad Potet AS er en lokal bedrift som i samarbeid med Terje Fossen-Hellesjø og Lars Anders Ekeberg driver med produksjon og lagring av poteter på Mork i Sørum (Lillestrøm) kommune. I august ble det montert solcellepaneler på taket av halve potetlageret og strømproduksjonen vil dekke ca 80% av strømforbruket. Færgestad Potet AS ble vår første kunde med grønt næringslån. 

Færgestad Potet AS eies og drives av Kåre Færgestad som i fjor høst tok kontakt med sin kundeansvarlig i banken, Arne O. Jødahl, for å drøfte drømmen om å investere i solcelleanlegg. - Når Kåre fortalte om planene han hadde for solcelleanlegg ble vi med en gang svært interessert i å ikke bare kunne realisere drømmen til Kåre, men også å gjøre noe mer sammen med kunden ettersom solcelle er en miljøvennlig investering. Vi fant da ut at tidspunktet var riktig for å etablere vårt første grønne låneprodukt, som vi har kalt grønt næringslån, sier Arne. 

- Vi setter stor pris på kunder som kommer til oss med gode prosjekter som vi kan være med å realisere. Når kundene i tillegg er innovative og løfter frem prosjekter som utfordrer oss og får oss til å tenke på nye prosesser eller produkter er det ekstra spennende å samarbeide. Henvendelsen fra Færgestad var rask å behandle. Det er en kunde vi kjenner godt og som hadde en god økonomisk plan for sin investering, sier leder av bedriftsmarkedet i banken, Pål Berg-Knutsen. 

Da Kåre 9. august kunne slå på bryteren til solcelleanlegget og starte produksjonen var det et stort og stolt øyeblikk. - Jeg vil sammenlikne det med første gang jeg dusjet med varmt vann i huset jeg selv har bygd. Det var omtrent samme følelsen, sier Kåre. - Jeg hadde en drøm om å legge solceller på taket av potetlageret en god stund, men jeg ville vente med investeringen til jeg så at den kunne bære seg økonomisk. Da jeg kontaktet Arne gikk det fort fra å være en drøm til å bli en reell investering, og i tillegg fikk jeg bidra til at banken etablerte et nytt produkt med en grønn profil. Det har vært et veldig positivt samarbeid med Arne og Helene (markedssjef) fra banken for å få dette til.

- Vi håper både eksisterende og nye kunder tar kontakt med oss når de har nye ideer, prosjekter eller investeringer og har behov for en sparringspartner. Både når det gjelder prosjekter innenfor det grønne skriftet og andre områder. Vi er spente på hvilke prosjekter vi kan få henvendelser om som passer til vårt nye grønne næringslån. Det er helt sikkert mange spennende prosjekter ute hos kundene. Derfor har vi heller ikke satt opp konkrete rammer for produktet ennå. Vi ønsker å være åpne for gode diskusjoner og ikke sette begrensninger for mulighetene, avslutter Pål.