Forrige uke gikk Russland til militært angrep mot Ukraina og en ny krisesituasjon i Europa oppsto. Kriser av denne dimensjonen endrer også dynamikken i børsmarkedet. Og selv om krigen foregår langt unna Norge, kan det likevel påvirke sparepengene dine ved at verdiene går ned. Vi har de siste dagene opplevd en økt pågang av kunder som lurer på hva som skjer, og ikke minst hva de skal gjøre. Noen kunder opplever uro over å se at verdiene går ned, og spørsmålene om man skal forholde seg i ro eller selge seg ut kommer hos flere.
I en situasjon med geopolitiske kriser, så oppstår det gjerne frykt og usikkerhet. Det skaper gjerne mange svingninger på børsene rundt omkring i verden. Da er det ofte noen kunder som ønsker å gjøre endringer i hvor man setter og har pengene sine. Vi ser at det ikke er fornuftig å gjøre endringer om man har et lengre perspektiv, men om sparepengene skal brukes innen kort tid, så bør man gjøre en vurdering, sier Tor-Einar Torre.
Det har vært mange ulike geopolitiske kriser opp gjennom historien, og det vi ofte ser er at børsnedgangene er små. Det som ofte skjer er at de som eventuelt velger å selge når krisen har oppstått, ikke rekker å være med på oppgangen som vil komme senere. Det er fordi fallet allerede har vært og når man kjøper deg inn igjen så er det ofte for sent. Ved tidligere kriser har det vært slik at markedet har steget etter kort tid, og at nedgangen har tatt seg opp igjen.
Ha is i magen og følg planen du har satt deg
Kundene må egentlig stille seg spørsmålet om hva som er formålet med sparingen. Trenger man penger innen kort tid, til huskjøp, bil eller annet, så bør man tenke på om man kan leve med svingningene eller ikke. Om du trenger en gitt sum på et tidspunkt, så må du ha penger tilgjengelig. Sparer du til pensjon eller andre langsiktige mål kan du holde deg i ro og følge planen du har satt. Det er ikke nødvendig å få panikk selv om sparepengene faller i verdi som følge av Ukraina-krisen.
Det er gode økonomiske utsikter til tross for krisen. Hold fokus på hva som er formålet med sparingen og ha is i magen om du har langsiktige sparemål, er vårt råd. Skulle målet ditt med sparingen ha endret seg, så ta kontakt med oss. Da kan vi bidra til de vurderingene du skal gjøre. Men er målene de samme, så sitt rolig, ikke løp etter de som roper krise.
Vi er ofte følelsesstyrt når ting ser som mørkest ut. Det kan også påvirke vår beslutningsdyktighet. Det handler derfor om å prøve og være rasjonell, samt tenke på hva formålet med sparingen er. Ikke få panikk, og er man usikker så snakk med noen som har kompetanse til det, sier investeringsrådgiver Morten Dahl.
For enkelte som ønsker å drive fond- og aksjesparing kan en krise også være et godt tidspunkt å investere
Om man har penger tilgjengelig nå, så kan man få betalt i fremtiden om man tar en risiko nå. Du får kjøpt de samme fondene og aksjene nå, og du får lavere kurs. Det kan du få betalt for når de går opp igjen. Det kan også være lurt å spare i flere forskjellige fond og aksjer, samt ha en bufferkonto tilgjengelig i banken. Mye handler om å spre pengene sine, slik at man både har penger til kortsiktige formål og langsiktige formål.
Når man er privatperson og skal spare penger, så er det en fordel at de blir spredt i ulike selskaper. Det er viktig å sette seg i en posisjon der det å selge seg ut av et fond ikke skader avkastningen. Man må sørge for å penger tilgjengelig for kortsiktige mål, og det kan du ha på en sparekonto eller ved å spare opp en buffer som gjør det mulig å holde fondet utenfor.