Pass godt på sikkerhetskoder og passord
Sikkerhetskoder og passord må ikke komme på avveie!

Sikkerhetskoder og passord er måten vi vet at det er du som logger inn med. Det er dermed viktig at denne informasjonen ikke kommer på avveie, enten ved at det skrives ned og lagres på et usikkert sted, eller at koden eller passordet er så enkelt at man kan gjette seg frem til det.

Kommer koden eller passordet ditt på avveie, kan en ondsinnet person logge inn på kontoen din, bestille ting i ditt navn, eller utgi seg for å være deg (begå ID-tyveri).

Velg gode passord
Når du velger passord til ulike tjenester så velg alltid et passord som både er vanskelig å gjette, og som ikke finnes i noen ordbok. Koder som for eksempel fødselsdatoer eller passord som "kake" er dårlige valg. For en målrettet person som har litt kjennskap til deg eller hackere som bruker store ordlister i automatiserte angrep, er slike koder og passord lette å knekke.

En tommelfingerregel er at tallkoder bør være tilfeldig valgt, og passord være så lange som mulig og inneholde både tegn, tall og en blanding av store og små bokstaver.

Unngå å bruke samme passord på forskjellige steder. Hvis du bare bruker ett passord til "alt" og dette kommer på avveie, kan en ondsinnet person raskt få tilgang til samtlige ressurser og gjøre desto større skade. 
Slik lager du gode passord.

Falske nettbutikker
Det finne også falske nettbutikker. Disse reklamerer ofte med store tilbud på merkevarer. F.eks. Nike sko eller Canada Goose jakker til 70-80% rabatt. Disse nettbutikkene vil aldri levere deg varene du har kjøpt eller de vil levere billige kopier av varene. Kjøp bare fra nettbutikker du kjenner. Forbrukerombudet har en liste over falske nettbutikker.

En god huskeregel; høres tilbudet ut som at det er for godt til å være sant - så er det stort sett alltid nettopp det. 

BankID
BankID er en personlig og enkel elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signering på nett, og benyttes av alle norske banker - i tillegg til en rekke andre tjenester på nett. De samme rådene for passord og tallkoder gjelder også ved bruk av BankID. 
Les mer om BankID.

Hold datamaskinen oppdatert og sikret
Bruk et oppdateringsprogram!

Noe av det viktigste du kan gjøre for å holde datamaskinen din sikker, er å oppdatere alle programmer. Oppdateringene kommer ofte og det kan være vanskelig å holde oversikt. Heldigvis finnes det egne oppdateringsprogrammer som hjelper deg med å holde oversikt og som også kan stilles inn slik at oppdateringene skjer automatisk.

Nedenfor nevner vi noen oppdateringsprogrammer. For de fleste vil det være nok å bruke ett av dem:

Secunia
 har et oppdateringsprogram for Windows som er gratis til privat bruk. Programmet kan lastes ned fra nettet. Det sjekker jevnlig hvilke programmer som trenger oppdatering. Oppdateringer kan skje automatisk hvis du ønsker det.
Heimdal er et oppdateringsprogram fra den danske leverandøren CSIS og finnes i en gratisversjon for privat bruk. Heimdal kan lastes ned fra nettet. Det sjekker jevnlig hvilke programmer som trenger oppdatering og oppdaterer automatisk når det trengs.
F-secure har en gratistjeneste som sjekker om du har programmer som trenger oppdatering og som kan hjelpe deg å gjøre nødvendige oppdateringer. Tjenesten er gratis å bruke.

Og bruk et sikkerhetsprogram fra en anerkjent leverandør! Støtt deg på kilder som Nettvett og andre for å finne frem til ekte sikkerhetsprogrammer.