Betaler du reisen din med bank- eller kredittkort? Er det lurest å velge lokal valuta eller norske kroner når du skal betale? Trenger man egentlig å ta med seg det europeiske helsetrygdekortet på ferien? Og hva svarer du når kelneren spør; kort eller kontant? Det kan være mange euro, pund, yen, rubler, eller dollar å spare på å ta de riktige økonomiske valgene i sommer.

Betal reisen med kredittkort
Når du skal bestille en reise så anbefaler vi alltid at du bestiller reisen ved bruk av kredittkort, samt at du benytter deg av kredittkortet når du er på ferien. Grunnen til dette er flere, men den viktigste er trygghet for deg.

Ved bruk av kredittkort er du sikret mot useriøse aktører og id-tyveri. Du har en ekstra back-up i ditt vanlige bankkort, dersom det skulle skje at kortet ditt blir slukt i en minibank eller stjålet. Når du bruker et kredittkort er det i praksis bankens penger du bruker og ikke dine egne. Dersom ditt vanlige bankkort blir stjålet eller kopiert vil kontoen din raskt være tom, og det er dine egne penger som blir stjålet, mens ved kredittkort er det bankens penger som blir stjålet. Dersom du mister eller blir frastjålet kort på ferien må du ta kontakt med sperretjenesten umiddelbart, kontaktinformasjon ligger i mobilbanken.

Dersom du betaler minst halvparten av reisen din med kredittkort får du en reise- og avbestillingsforsikring inkludert. Forsikringen dekker tapet ditt dersom du blir syk, verdisaker blir stjålet i ferien, eller det oppstår forsinkelser i flyreiser. NB - denne forsikringen erstatter ikke ordinær reiseforsikring.

Velg alltid betaling i lokal valuta
Denne valutafellen lurer mange nordmenn hvert år. Når du er på ferie får du ofte valget om du vil betale i lokal valuta eller i norske kroner - velg alltid betaling i lokal valuta og ikke i norske kroner.

Mange tror at det er mer lønnsomt å betale i norske kroner, men da er det faktisk den lokale butikken eller restauranten du skal betale i som setter valutakursen for deg. Det er stor sannsynlighet for at den kursen du får er dårlig. Velger du derimot den lokale valutaen så skjer vekslingen gjennom den elektroniske kursen som er en offisiell kurs hver dag. Selv om det også på den legges til en liten margin vil den marginen med stor sannsynlighet være bedre enn den du får om butikken selv kan sette kursen.

Ta ut valuta når du kommer frem til feriestedet
Dersom du ønsker å ha litt lokal valuta i lommeboka bør du ta ut valuta i minibank når du kommer frem til reisemålet ditt. Du vil kunne oppnå en bedre kurs på valutaen enn du vil oppnå på flyplassen i Norge. Unngå lokale vekslingskontorer i utlandet, de gir ofte en dårligere kurs enn du vil få i minibanken.

Ta alltid med deg det europeiske helsetrygdekortet på ferien
Ja, det er nødvendig å ta med seg det europeiske helsetrygdekortet på ferie når du ferierer i et EØS-land. Sjekk utløpsdatoen og bestill deg nytt kort i god tid før ferien. Dersom du får behov for helsehjelp i ferien så har du rett på dekning av nødvendig hjelp hos lege eller sykehus på samme vilkår som innbyggerne i landet man ferierer i. Og dette kortet er det eneste beviset du har på at du får dekket helsehjelp når du er i utlandet. Kortet bestilles gratis på www.helsenorge.no NB - kortet erstatter ikke ordinær reiseforsikring!

Andre nyttige tips til ferien
         - Sjekk utløpsdatoen på kortene dine i god tid før du reiser slik at du sikrer å ha aktive kort på ferien
          - Ta med deg to kort på ferien; både bank- og kredittkort bør være med
          - Husk å laste ned mobilbanken slik at du har tilgang til banken i lomma på ferien
          - Sjekk at reiseforsikringen din er aktiv og dekker det du skal gjøre/ha med deg på ferien, i god tid før du reiser
          - Kontakt sperretjenesten umiddelbart dersom du mister eller blir frastjålet bank- eller kredittkort på ferien, du finner nummeret i mobilbanken
          - Last ned BankID på mobil slik at du kan legge igjen kodebrikken din hjemme
          - Legg inn regionsperre på kortene dine, dette gjøres i mobilbanken, slik at det ikke kan benyttes i alle regioner i verdien. Dette er en trygghet dersom kortet ditt skulle bli kopiert og forsøkt brukt på et annet kontinent.


Vi ønsker deg en riktig god og trygg sommerferie!