Vi ønsker å hjelpe kundene våre gjennom korona-situasjonen på best mulig måte. Vi er tilstede med rådgivning og tiltak. 

Kontakt banken

Vi har forståelse for at mange av våre kunder kan ha behov for hjelp til å klare seg økonomisk i den spesielle tiden vi står overfor. Mange kunder kan føle seg urolige for privatøkonomien ved for eksempel permittering fra jobb. Ikke nøl med å kontakte oss dersom du ser at din økonomi blir utfordrende. Vi er her for å hjelpe, og vi vil gjøre vårt beste for å hjelpe personkundene våre gjennom situasjonen.

Boliglånet er for mange den største, faste utgiften man har hver måned. Avdragsfrihet på lån kan for eksempel være ett av tiltakene vi kan bidra med. Kunder som er permittert fra jobb kan søke om avdragsfrihet på lånet i opp til seks måneder. Avdragsfrihet vil si at du i en gitt periode kun betaler månedlige rentekostnader på lånet. Lånet nedbetales ikke når du har avdragsfrihet, hvilket betyr at nedbetalingstiden enten blir lenger eller at månedlig beløp blir høyere. 

Vi ønsker at du tar en prat med rådgiveren din om din situasjon slik at dere sammen kan se på den beste løsningen for deg. Du kan kontakte rådgiveren din direkte på telefon, e-post eller ved å sende melding via mobil- eller nettbank. Hvis du ønsker å søke om avdragsfrihet ber vi om at du skriver en begrunnelse for hvorfor, og beskriver tidshorisont for den avdragsfrie perioden. Vi tar for tiden ingen gebyrer for tjenesten. 

Har du inntektsforsikring har du krav på utbetaling om du blir arbeidsledig eller permittert. Husk å melde fra til forsikringsselskapet ditt. 

Følg med på myndighetenes tiltak

Partiene på Stortinget er blitt enige om en krisepakke med flere tiltak for din privatøkonomi. Ett av dem er at du får full lønn i 20 dager hvis du blir permittert, oppad begrenset til 600.000 kroner. Selvstendig næringsdrivende vil etter 17 dager få kompensert opp mot 80 prosent av den gjennomsnittlige inntekten de har hatt de siste tre årene, oppad begrenset til 600.000 kroner. Når staten tar regningen fra dag 3 til 20, er dette et viktig grep for å unngå konkurs, og sånn sett sikre arbeidsplasser. Flere dager med full lønn er et viktig grep for manges privatøkonomi. Enigheten i Stortinget ivaretar dermed både bedrifter og ansatte. 

Blir du permittert fra jobben bør du søke om dagpenger med én gang, ettersom det ikke har tilbakevirkende kraft. Se for øvrig NAV sine sider om ordninger som er relevante i koronakrisen.

Gå gjennom økonomien

Dette kan være en god tid for å skaffe seg oversikt over privatøkonomien, uansett om du er permittert eller i full jobb. Gå ordentlig gjennom økonomien i familien og finn ut hva som er nødvendig og hva som kan kuttes eller utsettes. Gå gjerne gjennom transaksjonene i nettbanken eller mobilbanken. Finn ut hvilke faste utgifter du må betale, slik som husleie, lån, strøm, kommunale avgifter etc. Deretter finner du dine variable utgifter, slik som mat, klær, sko, og fritidsaktiviteter etc. En slik gjennomgang er smart å gjøre en gang eller to per år.

Du kan sette opp et budsjett for tiden framover. Går du i minus etter å ha kuttet unødvendige kostnader, bør du kontakte banken. Kanskje bør du stoppe sparingen en periode, søke om avdragsfritak eller midlertidig lån. Men det er ikke slik at alle kunder vil få lån og avdragsfrihet på grunn av korona-situasjonen. Disse tiltakene gjelder personer som er rammet av krisen og har midlertidige økonomiske problemer.

For andre kan det være en god anledning til å se på sparing og forsikring. Hvis man er i full jobb og oppholder seg mer hjemme sparer man kanskje penger som man ellers ville brukt ute på restauranter, i klesbutikker eller på fritidsaktiviteter. Disse pengene kan man sette inn i en sparing. Det kan også være lurt å gjennomgå hvilke forsikringer man har for å se om man er optimalt dekket ut ifra hva man eier. 

Ikke hamstre

Mange er ute i dagligvarebutikkene nå og hamstrer for en lang periode fremover. Det er ikke nødvendig. Det viktigste er at man handler kun det man har behov for, slik som man gjør til vanlig. Unngå spontanturer på butikken, og planlegg heller ukeshandling. Færre turer på butikken vil gagne deg økonomisk i tillegg til at smittefaren reduseres. Husk at dagligvarebutikker og apotek kommer til å være noe av det siste som stenges ned, slik at vi mest sannsynlig vil ha god tilgang til matbutikker fremover. Derfor trenger man ikke å hamstre i store volum nå. 

Ha is i magen - hold hodet kaldt og hjertet varmt

Børsen og aksjemarkedet har gått på en smell i det siste, og mange er usikre på hva de skal gjøre med fonds- og pensjonssparingen sin. Til de som er usikre har vi følgende råd: Ikke selg deg ut eller dropp spareavtalen nå. Det viktigste er å holde seg til planen og ha is i magen. Man bør alltid ha et langt perspektiv på aksje- og fondssparing, og det er ekstremt vanskelig å time når det er «best» å selge seg ut eller kjøpe. Ønsker du råd så ta en telefon til rådgiveren din.