Det er viktig å være ekstra på vakt med tanke på risikoen for å bli svindlet eller hacket i disse dager. Følg alltid de generelle nettvettreglene som finnes på nettvett.no. Forsøk på svindel kan skje på flere måter, blant annet ved CEO-fraud, phishingangrep via e-post, kontakt på sms og telefon, ved å lenke til falske nettsider og ved å oppfordre til å donere til falske veldedighetsorganisasjoner. 

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet anbefaler alle å være ekstra på vakt når det gjelder koronarelaterte e-poster og suspekte domener. De skriver at en del slike e -poster spiller på frykten for koronaviruset, eller at de vil være rettet mot økonomiske interesser hos bedrifter eller privatpersoner. Hvis man ikke er helt sikker på avsenderen skal man ikke klikke på lenker eller vedlegg i e-poster som omhandler pandemien.

CEO-fraud

Svært mange jobber nå hjemmefra og man er ikke rundt kollegaene sine slik man er vant til. At all kommunikasjon mellom kollegaer og ledelsen nå i stor grad er elektronisk, kan føre til at man er mer utsatt for CEO-fraud. CEO-fraud, eller direktørsvindel på godt norsk, foregår ved at svindlere utgir seg for å være for eksempel daglig leder eller økonomisjef og sender en e-post til en ansatt i bedriften med beskjed om å utføre en overførsel/betaling fra bedriftens konto. Gjerne til en utenlandsk konto. 

Vårt beste råd er alltid å dobbeltsjekke om slike beskjeder er reelle ved å ringe til den som sendte deg e-posten. Svarer du bare på e-posten vil svaret gå til svindlerne som vil trygge deg i at henvendelsen er reell og få deg til å gjennomføre transaksjonen. 

E-postsvindel 

Vi har sett flere tilfeller av e-poster som angivelig sendes ut fra Apple med en beskjed som relateres til korona-situasjonen hvor målet er å få deg til å gå inn på en lenke. Vi antar at vi vil se flere forskjellige typer av e-post svindel, som kan relateres til korona, i tiden fremover. Vær varsom med hva du klikker på av lenker. Vi anbefaler deg å lese rådene til sikkerhetssjefen i Eika Gruppen, som gjelder uansett om vi står i en korona-situasjon eller ikke. 

Skatteetaten

Skattemeldingen sendes ut fra Skatteetaten fra 18. - 31. mars. Det oppstår hvert år flere svindelforsøk i forbindelse med utsendelsen av skattemeldingen. Det vanligste er at man får en e-post, som angivelig er fra Skatteetaten, med beskjed om at man har fått igjen på skatten og at man må gå inn på en lenke for å få utbetalt pengene. Det er ikke slik Skatteetaten opererer. Når skattemeldingen din er klar mottar du en e-post eller SMS fra Skatteetaten. Deretter må du logge deg inn på skatteetaten.no eller altinn.no for å få opp skattemeldingen.

Husk at man aldri skal oppgi sensitive personopplysninger, PIN-koder, BankID-informasjon, passord eller betalingsinformasjon, uansett hvem som spør om det.