Dessverre merker vi igjen en oppgang i tilfeller hvor svindlere ringer og utgir seg for å være fra Microsoft.Vi ber alle våre kunder om å være oppmerksomme dersom de mottar slike telefoner og ikke utgi noen form for informasjon, legge på og ikke ta telefonen fra samme nummer dersom den ringer igjen. 

- Vi ser at svindlerne er "dagsaktuelle" og bruker nyhetssaker som for eksempel lekking av brukernavn og passord som et påskudd for å "hjelpe" personene de ringer til, sier Inger Egner - rutineansvarlig i banken. De kan for eksempel ringe og si at brukernavnet og passordet ditt er på avveie, og at de skal hjelpe deg med å sperre tilganger og opprette nye passord. Deretter ber de om fødselsnummer, BankID kode og passord en rekke ganger. Dette gjør de for å komme inn i nettbanken din å tappe kontoene dine for penger, blant annet ved å forsøke å sende penger til utlandet. Lykkes ikke overføringer til utlandet kan de be om kortinformasjonen din for å tappe bankkortet ditt for penger i stedet. 

Tidligere ringte svindlerne bare fra utenlandske numre og det var dermed enklere å mistenke svindlere når et utenlandsk nummer ringte. Den siste tiden har de begynt å overta norske numre, og helt vanlige nordmenn blir dermed rammet av svindelen på en ny måte. Les TV2 sak om en ung gutt som fikk nummeret sitt misbrukt på denne måten her.

Her kan du se TV2 opptak om hvordan en svindler fra Microsoft høres ut når de ringer å sier du har et problem med pc-en din. 

Våre råd for å unngå å bli rammet av Microsoft-svindel 

- Dersom et utenlandsk nummer ringer deg, og du ikke forventer en telefon fra utlandet - ikke svar på anropet
- Dersom du svarer på et anrop og det er en person som presenterer seg som en ansatt i Microsoft - legg på og ikke svar dersom nummeret ringer på nytt
- Dersom du mottar telefoner fra personer som hevder du har ringt til de, kontakt telefonoperatøren din for å få sperret nummeret ditt (ref. TV2-saken)
- Og dersom du skulle bli rammet av Microsoft-svindel, eller annen svindel, ta kontakt med oss umiddelbart!

Generelle gode råd

- Dersom noe virker for godt til å være sant, så er det nettopp det
- Ikke oppgi fødselsnummer, kortinformasjon, BankID kode eller BankID passord til noen, heller ikke Politiet eller banken - vi vil aldri spørre deg om denne informasjonen
- Mistenker du at du er rammet av en form for svindel, uansett om det er kort-, e-post eller Microsoft-svindel - ta kontakt med oss umiddelbart

Les også Forbrukertilsynets sak om Microsoft-svindel her