Slik funker det

Se film nederst i saken som forklarer hvordan dere kommer i gang. 

Foreldrestyrt app

– Det er foreldrene som velger når barnet skal få Vipps, og det er foreldrene som må legge barnet til i sin Vipps. Barn kan ikke opprette en profil uten foreldrenes hjelp. Barnets profil hører til foreldrenes, og foreldrene bestemmer om barnet skal få sende penger til andre, eller kun motta penger, forklarer produktsjef i Vipps, Ninni Høver.

Fra hvilken alder det er riktig for barnet å begynne med Vipps, blir opp til foreldrene å avgjøre. Det er også foreldrene som bestemmer om barnet får vippse penger til andre privatpersoner (venner og familie) eller ikke. Noen foreldre vil nok vente til barnet har fått en god forståelse for bruk av egne penger, før de åpner opp for å sende penger.

Gaver og spleising

Gjennom brukerintervjuer og samtaler med ulike familier, har det kommet opp mange situasjoner der foreldre og barn skulle ønske barna hadde Vipps. Bortsett fra ukelønn, er gaver den mest åpenbare anledningen til å ta i bruk nyvinningen. Bursdagsgaver, julegaver og konfirmasjonsgaver blir veldig mye enklere både å gi og få. De litt eldre barna vil også få en enklere hverdag med smidig vennebetaling på mobilen.

– For venninnegjengen på 13 år blir det mye lettere for eksempel å spleise på en bursdagsgave, nevner Høver som eksempel på det siste.

Sikkerhet

Selv om barnet ikke trenger BankID for å bruke Vipps under 15, må begge foreldrene ha en aktiv vippsprofil, og dermed være registrert med BankID, for å kunne legge barnet til i appen sin. Videre er det viktig at barna får hjelp av foreldrene til å opprette en sikker PIN-kode. Det er viktig at barna forstår at koden er hemmelig og ikke skal deles med andre.

Kontrollerte steg

Utgaven som i første omgang slippes, er en veldig enkel versjon av Vipps. Meningen er å gi barn og voksne muligheten til å teste den, innenfor et trygt og begrenset område. Produktsjef Høver forklarer tankegangen som ligger bak:

– Vi vet fra brukerintervjuer at foreldre er veldig opptatt av å ha kontroll og oversikt over hva barn bruker penger på. Særlig i situasjoner hvor det gjelder betaling til bedrifter og organisasjoner, uttrykker foreldrene et større behov for kontroll.

Når barnet med hjelp fra foreldrene har opprettet en profil, kan de motta penger, be om penger og sende penger, men ikke betale til bedrifter, foreninger og butikker. Dette er funksjoner som vil komme etter hvert – fortsatt under oppsikt og kontroll fra foreldrene.

– Vi går ut med en enkel versjon, og så kommer vi til å lære masse ved å snakke med folk når de har fått muligheten til å teste produktet. Vi vil lytte til hva folk har å si, og prioriterer funksjonaliteten deretter, avslutter produktsjefen.

Har du ubesvarte spørsmål til Vipps under 15? Les mer i vår FAQ her